OPSKRIFTER - HEL GÅS
Lidt inspiration til lækkert tilbehør og tilberedning af gås
Langtidsstegt gås
Der findes mange gode og spændende opskrifter på internettet. Via nedenstående links kan du få forslag og tips til tilberedningen af din økologiske gås.
Lækker, klassisk tilberedt gåsesteg - langtidsstegt.
Gås med appelsiner - langtidsstegt.
Tilbehør - kolde og varme rødkålssalater

Rødkålssalat med frugter, 4 pers. (kold)
300 g rødkål
250 g. blegselleri
200 g. stenfri druer
evt. 100 g. tørrede dadler
150 g. rød eller grøn æble
50 g. valnødder
Dressing
3 spsk. friskpresset appelsinsagt
skal af ½ appelsin - brug juliennekniv til at lave fine tynde strimler appelsinskral.
1 spsk. flydende honning
2 tsk. æblecidereddike
salt og peber
Rødkålen snittes fint. Blegselleri (uden blade) snittes fint. Druerne halveres - i kvarte, hvis de er store. Æbler skæres i tern (lad bare skrællen blive på, hvis den er fin) . Dadler udstenes og skæres i mindre stykker. Valnødder ristes på en tør, hed pande, og hakkes.
Bland ingredienserne til dressingen og hæld den over salaten.
Fennikel-pære salat (kold)
1 stor fennikel
1 pære, gerne Clara Friis
30 g valnødder
1 håndfuld tørrede tranebær
½ spsk. dijonsennep
1 tsk. honning
1 spsk. citronsaft
3 spsk. valnøddeolie eller mild olivenolie
Fennikel og pære skæres papirtyndt (gerne på et mandolinjern). Valnødder hakkes groft. Bland fennikel, pære, valnødder og tranebær i en skål. Pisk ingredienserne til dressingen sammen og vend det i salatenVarme rødkålssalater
Rødkål med solbærsaft og pære, 4 pers.
1 lille rødkål
½ dl. solbærsaft
1 dl. sukker
1 dl. eddike
1 pære (i både)
1 dl. Solbær (optøede)
Rødkålen snittes fint og kommes i en gryde med solbærsaft. Lad den stille og roligt falde sammen (ca. 10 min.). Kom eddike og sukker på og lad den simre i yderligere 10 min., kom herefter pære og solbær i rødkålen og lad dem lune med. Smag til med salt og peber. (Kan du ikke skaffe solbær, kan du også bruge ribs.). Server rødkålen lun.
Rødkål med tranebær og æble, 4 pers.
1 lille rødkål á 1 kg.
2 spsk. olivenolie eller gåsefedt
200 g rørsukker
4 dl. tranebærsaft eller ribssaft
150 g. friske tranebær
1 ½ - 2 dl. æbleeddike
2 æbler
salt og peber og evt. lidt ekstra sukker og æbleeddike.
Snit rødkålen i tynde strimler. Sauter rødkålen i olie ved jævn varme, ca. 3-4 min. til den er mør og falder lidt sammen. Hæld rørsukker, tranebærsaft, tranebær og æbleeddike i gryden. Kog rødkålen i 35-40 min til den er mør. Skær æbler i tern, kom dem i gryden og kog yderligere 5 min. Smag til med salt og friskkværnet peber og evt. lidt ekstra sukker og æbleeddike.
.

