Trivselsgårdens opskrifter

Trivselsgårdens kalkunfrikadeller.

Ingredienser:

1 kg. hakket kalkunkød

2 fed hvidløg

Stor håndfuld friskplukket persille

Stor håndfuld friskplukket purløg (kan kombineres med eller erstattes af 2 finthakkede løg)

1 dl. Rasp

500 gr. Smagsfuld salatost, hvid ost eller "feta" i blok (vi bruger PUCK ost.

1 dl. Piskefløde (kan erstattes med mælk)

Salt og peber

Fedtstof til stegning

Fremgangsmåde:

Det optøede hakkede kød blandes med knust hvidløg, hakket persille, hakket purløg(løg), rasp og piskefløde. Osten skæres ud i små klumper og kommes i kødet.

Der røres flittigt i hånden, med håndmixeren eller andet til osten er moset helt ud og farsen er blevet en ensartet masse. Evt. tilsættes lidt mere fløde eller rasp efter hvilken konsistens man ønsker på farsen.

Der tilsættes salt og peber og smages til. Jeg smager farsen til mens den er rå(jeg har selv passet og slagtet kalkunerne og har fuld tiltro til dyrenes sundhed). Er man ikke til rå fars kan man lave en mikrodelle som hurtigt steges på panden og smages. Farsen skal helst smage lidt salt, men pas på for osten er også ret salt.

Der formes små frikadeller som steges i rigeligt smør eller margarine på en moderat varm pande.

Når dellerne er flotte med fin stegeskorpe vendes de.

Serveres evt. med stuvet spidskål og nye kartofler, eller blot som et fedtfattigt alternativ til traditionelle frikadeller af svinekød. (kartofler og brun sovs)

Kalkunfrikadellerne er rigtig gode i madpakken - så husk at lave rigeligt!



Kaninragout med tomat, basilikum og oliven

Kanin er fremragende kød og ikke mindst et bæredygtigt valg af kød - desværre er det ikke så almindeligt at spise kanin herhjemme. I ragouten her låner jeg nogle af de fornemme smage fra Italien, hvor kanin til gengæld er en udbredt spise, og parrer det lyse smagsfulde kød med hvidvin, hvidløg, dadeltomater, frisk basilikum og sorte oliven. Opskriften er fra Meyers Simremad

Det skal du bruge:

1 stor kanin på 1½-2 kg
2 tsk. fint salt
1 løg
4 fed hvidløg
skal og saft af 1 usprøjtet citron
1 dl hvidvin
8 dl kraftig fjerkræbouillon
800 g dadeltomater
100 g gode sorte oliven
1 stort bundt basilikum

Desuden
olivenolie til stegning
havsalt
friskkværnet peber
koldpresset olivenolie

Sådan gør du:

Dagen før
Gnid kaninen ind i 2 tsk. fint salt. Dæk den til, og sæt den i køleskabet natten over.

På dagen
Skær kaninen op i ryg og lår, del forben og bagben i leddet. Skær ryggen op i 4 stykker. Varm en tykbundet gryde op, og brun alle kødstykkerne i olivenolie. Krydr dem med peber. Pil løg og hvidløg, og hak dem groft. Kom dem i gryden sammen med revet citronskal, citronsaft, hvidvin og bouillonen. Skyl tomaterne, og halver dem. Kom ca. halvdelen af tomaterne ned til ka- ninen, og gem resten til servering. Lad kaninen simrekoge ved svag varme i 45-60 minutter under låg - tag rygstykkerne op efter en lille halv time. Når alle kødstykker er færdigkogt, så tag dem op, og hold dem varme. Kog skyen ind til ca. 6 dl.

Vend de resterende tomater og de sorte oliven ned i gryden sammen med kødstykkerne og plukkede basilikumblade, og lad det hele få varmen. Smag til med salt og peber. Frisk smagen op med citronsaft og nogle dråber af din bedste olivenolie. Spis med friskbagt brød og kogte hvedekerner eller ris.


Sydhavskanin

Antal: 5

Ingredienser:

1½ kg. kanin, a 1,5 kg.

2 spsk. mel

1 tsk. salt

1 spsk. karry

margarine

Sauce:

1 lille løg

5 skiver bacon

1 spsk. karry

1 spsk. mel

1 lille syrligt æble

1 spsk. tomatpuré

1½ dl. bouillon

½ ds. ananas i stykker

1-2 spsk. citronsaft

Opskrift:

Start med karrysaucen. Skær løg og bacon i terninger og svits dem på få minutter i brunet margarine på en pande. Drys karry på og lad den svitse et øjeblik, før melet blandes i, sammen med revet æble og tomatpuré. Rør bouillon og ananaslage i og lad det koge ca. 10 minutter. Smag til med salt og bland ananasstykkerne i.Skær kaninen i portionsstykker. Bland mel med salt og karry i en plasticpose. Kom kødet i plasticposen og ryst den til alt er ensartet pudret. Brun kaninstykkerne i margarine og læg dem i et ovnfast fad. Fordel karrysaucen over kødet og sæt fadet i ovnen ved 200 grader i ca. 35 minutter. pynt med æblesnitterne og server med kogte ris. Kan laves om formiddagen, sættes køligt og sættes i ovnen en god halv time før gæsterne kommer.



Kanin i dijonsennep

Opskriften er fra www.DK-kogebogen.dk 

TILBEREDNINGSTID:1 TIME ANTAL PORTIONER:4 PERS.

  • 1 kanin på ca 1½ kg
  • 150 g dijonsennep
  • 200 g champignoner
  • 4-5 stk. tykke skiver bacon
  • 200 g skalotteløg
  • 3-4 fed hvidløg
  • 150 g smør
  • 2,5 dl hvidvin
  • 1 dl piskefløde
  • 0,5 stk. citron(saften derfra)
  • 1 stk. krydderbuket af persille, timian og laurbær

SPÄTZLE - Kan OGSÅ SERVERES MED RIS.

  • 4 kopper mel
  • 4 stk. æg
  • 2 kopper vand
  • 1 tsk. salt
  • Partér kaninen i passende stykker eller bed slagteren om at gøre det. Køber man kanin i supermarkedet, er den som regel skåret ud i forvejen. Stykkerne krydres med salt og peber og smøres grundigt med sennep. Det er vigtigt at bruge frisk sennep, ellers går det ud over velsmagen. Når kaninstykkerne er smurt ind, sættes de til side.
  • Derpå pilles skalotteløgene, de skal hele i retten. Champignonerne renses, og de må godt deles i halve eller kvarte alt efter størrelsen. Hvidløgsfeddene skal ikke pilles. Bacon skæres i mindre stykker. Så smelter man smørret i en gryde, gerne den sorte af støbejern, og når det er bruset af, kommer man kaninstykker, løg, hvidløg, flæsk og krydderbuket i gryden og bruner det hele ved jævn varme, mens man vender flittigt på det. Pas på ikke at stikke i kødet, så saften løber ud, og det bliver tørt.
  • Når alt er smukt brunet efter et kvarters tid, koges gryden af med hvidvinen. Tilsæt champignonerne og læg låg på gryden. Skru ned for blusset og lad retten simre videre i ca. 30 minutter. Så fiskes kaninstykker, bacon og grøntsager op, og det hele holdes varmt. Krydderbuketten smides ud, og piskefløden kommes i gryden. Lad det koge igennem og smag saucen til med citronsaft og evt. mere salt, peber og sennep.
  • Kom kanin og grøntsager tilbage i gryden, varm det igennem og server retten rygende varm. Hertil kan man servere spätzle eller en god kartoffelmos.

Spätzle

  • Kom melet i en skål, rør æg, vand og salt grundigt i. Dejen må ikke være fast, men heller ikke for flydende. Bred dejen ud (evt. ved hjælp af en kagerulle) på et melet skærebræt og "skrab" små, tynde flager ned i en gryde med kogende, saltet vand. Når de kommer op til overfladen er de færdige.
  • Vend spätzle i brunet smør inden servering

OPSKRIFT på kanin i estragonsauce med spinat:

Denne portion er til 4 personer.

1 renset hel kanin - ca. 1100-1400 g. Kaninen deles i 6-8 mindre stykker

Olie og lidt smør til for-stegning

1 tsk. økologisk grøntsagsbouillon eller lignende

4 dl vand

1 løg (hakket)

200 g (250 g) champignon

2 dl crèmefraiche 38%

2 spsk. hakket frisk estragon (tørret kan også anvendes)

Salt og peber

Start med at brune kødet i olie/smør i en gryde - brun begge sider af kødet.

Herefter tilsættes bouillon, vand og hakket løg og retten skal simre-koge i 1 time.

Efter 45 min tilsættes skiveskåret champignon og hakket estragon og salt og peber.

Når retten har simre-kogt i 1 time tilsættes cremefraiche og deres røres samtidig i

retten. Cremefraichen vil jævne retten, hvis du ønsker yderligere jævning tilsættes

det på sædvanlig vis.

Du kan vælge at servere friske, skyllede spinatblade til retten eller du kan vende

spinaten i den varme ret (spinaten vil så "falde sammen" men vil have et godt "look" og

smage skønt). Jeg er selv tilhænger af den sidste idé.

Servér med kartofler og nyd kaninen.

Opskriften er fra www.pigenpaastigen.dk