PRESSEOMTALE AF TRIVSELSGÅRDEN



OMTALE AF ØKOLOGISK KANINPRODUKTION PÅ WWW.DR.DK

Kaniner på køkkenbordet: Børnefamilier efterspørger klimavenligt kød

Økologiske kaninavlere kan ikke følge med efterspørgslen.

Flere avlere oplever en større efterspørgsel på slagtekaniner. (Foto: Johanna Maj Varming © DR Sjælland)

Johanna Maj Varming og Julie Würtz

16. apr. 2019 kl. 18.18

Det lodne kæledyr er på vej tilbage på middagsbordet. For efter flere næsten kaninfrie årtier, har vi igen fået smag for kødet.

På Trivselsgården ved Vemmelev, der ligger mellem Slagelse og Korsør, oplever man en øget interesse fra folk, der gerne vil købe økologiske slagtekaniner.

Det fortæller kaninavler Thomas Hansen, mens han viser de 13 kaninbure på græsmarken.

Han begyndte så småt at producere slagtekaniner for fire år siden. I år vil han have 300 slagtekaniner til salg, og efterspørgslen på dyrene er så stor, at kaninerne er solgt, allerede inden de når slagterkniven.

- Vi oplever en voldsomt stigende efterspørgsel. Især blandt private. Vi ved, at kaninerne er solgt, så snart vi har sat en dato for, hvornår de skal slagtes, fortæller Thomas Hansen.

Kaninavler Thomas Hansen drømmer om at udvide sin produktion til 600 slagtekaniner om året. (Foto: Johanna Maj Varming © DR Sjælland)

Tidligere har landsproduktionen ligget på omkring 1.300 slagtekaniner om året, men avlerne forventer, at produktionen stiger til 3.000 kaniner de kommende sæsoner.

Børnefamilier søger klimavenligt kød

Normalt er det restauranterne, der efterspørger kaninkødet, men avleren oplever også flere private, som ønsker kaninkød på menuen derhjemme.

- Jeg oplever, at det er helt almindelige børnefamilier og familier, som er miljøbevidste, der efterspørger kødet. Derudover er det familier, som selv har haft kaniner på gården tidligere i livet, lyder det fra Thomas Hansen.

- Kaninkød er nok noget af det mest klimavenlige kød, vi kan få. Mine dyr lever 90 procent af tiden kun af det græs, som vokser op af jorden.

Derudover slagter Thomas Hansen selv kaninerne på gården, hvilket sparer CO2 til transport. Og så betyder det noget for kødets kvalitet, mener han.

I burene på græsmarken er der 20 hunner, som i gennemsnit får 15 unger hver om året. (Foto: Johanna Maj Varming © DR Sjælland)

- Hvis dyrene skal transporteres i timevis i en kasse, bliver de meget stressede. Det høje adrenalinniveau i kroppen kan gøre kødet mere sejt, siger Thomas Hansen.

Roel Rademarkers fra Svenstrup lidt udenfor Korsør er oprindelig fra Holland, hvor man er vant til at spise kanin. Han er glad for, at han nu kan købe slagtekaniner på Sjælland.

- Jeg spiser kanin, fordi det har en speciel smag, som jeg elsker, og som jeg ikke kan finde i andet kød. Nogen siger, at det minder om kylling, men det synes jeg ikke, at det gør, fortæller han.

Vil mindske udenlandsk import

Årligt importeres der omkring 30 ton kaninkød fra Frankrig og Kina. Derfor valgte Landbrug & Fødevarer i 2016 at efterspørge økologiske kaninavlere, som kunne starte produktion af slagtekaniner i Danmark.

- Vi kunne se, at der var et marked for kaninkød, og derfor ville vi undersøge, om vi selv kunne lave en produktion med danske, økologiske kaniner som et alternativ til de franske og kinesiske, fortæller Lars Holdensen, der er chefkonsulent i Økologi i Landbrug & Fødevarer.

Han forklarer, at de danske kaniner adskiller sig fra de udenlandske, da de primært har adgang til udearealer på gårde, hvor dyrevelfærd er højt prioriteret.

Alligevel understreger Landbrug & Fødevarer, at der ikke er store økonomiske interesser i kaninproduktionen. Lars Holdensen vurderer, at selv om efterspørgslen af kaninkød er blevet større, vil den aldrig blive en guldgrube for det samlede danske landbrug.

- Når de er oppe at veje tre kilo, så er det tid til at slagte, fortæller Thomas Hansen. (Foto: Johanna Maj Varming © (C) DR Sjælland)

Derfor er målet for den danske kaninproduktion også beskedent.

- Hvis vi importerer omkring 20.000 kaniner om året i Danmark, og vi så kan producere 5.000 af dem inden for de næste par år, så er vi kommet et godt stykke af vejen, lyder det fra chefkonsulenten i Landbrug & Fødevarer.

Landbrug & Fødevarer har haft mellem 12-15 kaninproducenter tilknyttet i avlsprojektet.

Stadig et nicheprodukt

Slagtekaniner er stadig en nicheproduktion, og kaninavler Thomas Hansen vurderer også, at der vil gå langt tid, før kaninerne kan findes i køledisken i det lokale supermarked.

- Produktion af kaniner kræver rigtig meget plads, mange bure og mandetimer. Så det kræver, at der kommer mange flere kaninavlere til, hvis kaninen skal kunne købes i kølerdisken, fortæller Thomas Hansen, som til næste år forventer at udvide sin produktion til 600 slagtekaniner.

- Om et år tror jeg, at jeg har dobbelt så mange kaniner, som jeg har nu, siger han.

Lige nu kan du finde økologiske kaninavlere flere steder i landet, blandt andet i Eskebjerg ved Svebølle på Sjælland, Løgumkloster i Sønderjylland og på Amager.