TRIVSELSGÅRDENS OPSKRIFTER

Trivselsgårdens kalkunoverlår.

Trivselsgårdens kalkuner går udenfor hele deres liv. De finder selv deres føde blandt det varierende udbud af grønt, grene og urter der er i den store indhegning.

Fuglene sætter sig op i træerne om natten, her sidder de roligt og sikkert og har det store overblik.

Dagene går med at fouragere, støvbade eller ligge i skyggen under de mange træer.

Dette liv, der er helt uden sammenligning med noget andet man finder i Danmark, giver kalkunkød der har struktur, smag, saft og kraft i uhørte mængder.

Når dyrene opnår den rette størrelse (6-10 kg) slagtes dyrene nænsomt, et ad gangen, på gårdens eget mikroslagteri. Efter slagtning hænger kalkunen på køl i 2 døgn før partering og pakning.

Alle disse faktorer gør at vores kalkunkød, uden sammenligning er Danmarks bedste kalkunkød.rlåret

Langt de fleste af vores udskæringer laves med skind, for modsat de store kalkunproducenter har vi overhovedet ikke nogen form for svidningsskader på skindet. Vores dyr ligger nemlig aldrig i deres eget møg.

Vores kalkunoverlår er et ekstraordinært lækkert produkt. Et overlår vejer mellem 800-1400 gr. og har lækkert skind. Der er ligeledes lårbensknogle i overlåret. På et overlår er der utroligt meget regulært og lækkert kød. Et stort lår er rigeligt til 4 personer.

Vi har udviklet nedenstående opskrift der giver et meget lækkert resultat, som frem for alt er let at lave.

Vi bruner kødet i en støbejernsgryde som også kan komme i ovnen. Men en stegeso eller lign. med låg kan også anvendes.

1 kalkunoverlår

Smør til bruning

1 stort hakket løg

2-3 knuste fed hvidløg

1 stor gulerod

2-3 groft hakkede tomater eller en dåse flåede tomater.

Salt og peber

Evt. 1 dl.fløde eller 40 gr. flødeost

Tænd ovnen på 200 gr.

Brun overlåret i rigeligt smør, med et groft hakket løg og 2-3 fed hvidløg.

Når kødet har fået farve, tilsættes tomater, salt og peber. Hvis du ønsker meget sovs tilsættes lidt vand.

Sæt kødet i ovnen direkte i gryden, eller hæld det hele i en stegeso eller andet med låg.

Skru ovnen ned til 100 gr.

8-10 timer senere tages gryden ud og kødet fiskes op og sovsen stavblendes, tilsættes evt. fløde/flødeost. Sovsen kan serveres direkte i stegegryden.

Kødet pilles af lårbenet, og hvis man ønsker det, kan skindet tages af, krydres og lægges i ovnen ved 200 gr. i et par minutter. Det giver et sprødt skind som er meget lækkert.

Kalkunoverlåret serveres med ris eller en grov kartoffelmos.

Evt. overskudskød kan bruges som pulled turkey i en lækker sandwich f.eks. i madpakken dagen efter.

Kalkunoverlår klar til tilberedning
Kalkunoverlår klar til tilberedning

Wok med marineret kalkun

500 gr. kalkun småkød (tern eller strimler) eller filet

ingefær

en knivspids chili

3 fed hvidløg

citronsaft

soja

1 ds kokosmælk

ris

salt, peber

Læg kødet på et fad eller i en pose. Riv ingefær og knus hvidløg og fordel begge dele over kødet. Drys chili på og hæld herefter citron og soja over kødet. Sæt kødet på køl og lad det marinere i 3-4 timer. Rør evt. et par gange.

Steg kødet i olie på en varm wok og læg det i en skål. Svits herefter alle grøntsagerne møre på wokken. Læg kødet op til grøntsagerne på wokken og tilsæt 1 dåse kokosmælk. Lad retten simre til kokosmælken er varm. Smag til med salt og peber. Server med ris.

Kalkunfrikadeller
Kalkunfrikadeller

Trivselsgårdens kalkunfrikadeller.

Ingredienser:

1 kg. hakket kalkunkød

2 fed hvidløg

Stor håndfuld friskplukket persille

Stor håndfuld friskplukket purløg (kan kombineres med eller erstattes af 2 finthakkede løg)

1 dl. Rasp

500 gr. Smagsfuld salatost, hvid ost eller "feta" i blok (vi bruger PUCK ost.

1 dl. Piskefløde (kan erstattes med mælk)

Salt og peber

Fedtstof til stegning

Fremgangsmåde:

Det hakkede kød blandes med knust hvidløg, hakket persille, hakket purløg(løg), rasp og piskefløde. Osten skæres ud i små klumper og kommes i kødet.

Der røres flittigt i hånden, med håndmixeren eller andet til osten er moset helt ud og farsen er blevet en ensartet masse. Evt. tilsættes lidt mere fløde eller rasp efter hvilken konsistens man ønsker på farsen.

Der tilsættes salt og peber og smages til. Jeg smager farsen til mens den er rå(jeg har selv passet og slagtet kalkunerne og har fuld tiltro til dyrenes sundhed). Er man ikke til rå fars kan man lave en mikrodelle som hurtigt steges på panden og smages. Farsen skal helst smage lidt salt, men pas på for osten er også ret salt.

Der formes små frikadeller som steges i rigeligt smør eller margarine på en moderat varm pande.

Når dellerne er flotte med fin stegeskorpe vendes de.

Serveres evt. med stuvet spidskål og nye kartofler, eller blot som et fedtfattigt alternativ til traditionelle frikadeller af svinekød. (kartofler og brun sovs)

Kalkunfrikadellerne er rigtig gode i madpakken - så husk at lave rigeligt!

Lækre økologiske kaniner
Lækre økologiske kaniner

Confiteret kanin med hokkaido mustardo

Opskriften er gengivet efter tilladelse af Anne Mette Zachariassen 

4-6 personer.

Ingredienser:

1,5 kg. parteret kanin, fx. for- og bagben

Kryddersalt:1 spsk fennikelfrø, 1 spsk stødt koriander, 1 spsk tørret timian, 1 spsk tørret rosmarin, 3 spsk salt

1 1/2 l. andefedt eller neutral olie

2 fed hvidløg i skiver

Nogle friske grene timian og rosmarin

Bland kryddersalt og drys over kaninstykker i et fad, der sættes i køleskabet i min. 12 timer.

Herefter skylles kødet af og lægges i et ovnfast fad, hvor det dækkes med olie eller andefedt og toppes med hvidløg og urter. Fadet dækkes med låg og sættes i kold ovn, stilles på 100 grader og steger i ca. 3 timer, til kødet løsner sig fra benene. Når kødet er kølet af, rives det fra hinanden og til sidst bruges en gaffel à la "pulled pork".Olie/fedt og fond stilles på køl. Olie/fedt kan genbruges til andet formål, og fonden hældes over kødet.

Hokkaido mustardoIngredienser: 1 hokkaido mellemstørrelse

 • ½ dl æbleeddike
 • 2 spsk. olivenolie
 • 1 græskar (hokkaido)
 • havsalt og peber
 • 1 spsk. grov sennep
 • 1 spsk. akaciehonning

1 hokkaido skylles, renses for kerner og skæres i skiverHalvér græskarret, og skrab kernerne ud. Lad skallen blive på - den bliver mør under kogning og giver ekstra dybde i smag og farve til mustardoen. Skær græskarret i grove tern. Kom græskarternene i et ovnfast fad med lidt olie og steg 20 min. v. 200 gr. til det er mørt.
Kom det kogte græskarkød i en blender sammen med olie, eddike, salt, peber og honning. Blend, indtil puréen er helt glat.
Smag til med grov sennep, og lad den trække i 15 til 20 minutter. Smag eventuelt til med ekstra eddike, salt, peber og sennep.Hvad der evt. ikke spises, kan gemmes som syltet til senere brug.
Forslag til festlig portionsansretning:
Brug en serveringsring, start med et lag mustardo, derefter den confiterede kanin og top med kvædemarmelade, karse og friterede saltede kapers
Hokkaido alternativ
Hokkaido tilberedes som ovenfor, og blandes med kogte bygotto med revet parmesan og/eller hvidløgsflødeost. Kviste af fennikel, karse eller purløg.

Kaninragout med tomat, basilikum og oliven

Kanin er fremragende kød og ikke mindst et bæredygtigt valg af kød - desværre er det ikke så almindeligt at spise kanin herhjemme. I ragouten her låner jeg nogle af de fornemme smage fra Italien, hvor kanin til gengæld er en udbredt spise, og parrer det lyse smagsfulde kød med hvidvin, hvidløg, dadeltomater, frisk basilikum og sorte oliven. Opskriften er fra Meyers Simremad

Det skal du bruge:

1 stor kanin på 1½-2 kg
2 tsk. fint salt
1 løg
4 fed hvidløg
skal og saft af 1 usprøjtet citron
1 dl hvidvin
8 dl kraftig fjerkræbouillon
800 g dadeltomater
100 g gode sorte oliven
1 stort bundt basilikum

Desuden
olivenolie til stegning
havsalt
friskkværnet peber
koldpresset olivenolie

Sådan gør du:

Dagen før
Gnid kaninen ind i 2 tsk. fint salt. Dæk den til, og sæt den i køleskabet natten over.

På dagen
Skær kaninen op i ryg og lår, del forben og bagben i leddet. Skær ryggen op i 4 stykker. Varm en tykbundet gryde op, og brun alle kødstykkerne i olivenolie. Krydr dem med peber. Pil løg og hvidløg, og hak dem groft. Kom dem i gryden sammen med revet citronskal, citronsaft, hvidvin og bouillonen. Skyl tomaterne, og halver dem. Kom ca. halvdelen af tomaterne ned til ka- ninen, og gem resten til servering. Lad kaninen simrekoge ved svag varme i 45-60 minutter under låg - tag rygstykkerne op efter en lille halv time. Når alle kødstykker er færdigkogt, så tag dem op, og hold dem varme. Kog skyen ind til ca. 6 dl.

Vend de resterende tomater og de sorte oliven ned i gryden sammen med kødstykkerne og plukkede basilikumblade, og lad det hele få varmen. Smag til med salt og peber. Frisk smagen op med citronsaft og nogle dråber af din bedste olivenolie. Spis med friskbagt brød og kogte hvedekerner eller ris.

Sydhavskanin

Antal: 5

Ingredienser:

1½ kg. kanin, a 1,5 kg.

2 spsk. mel

1 tsk. salt

1 spsk. karry

margarine

Sauce:

1 lille løg

5 skiver bacon

1 spsk. karry

1 spsk. mel

1 lille syrligt æble

1 spsk. tomatpuré

1½ dl. bouillon

½ ds. ananas i stykker

1-2 spsk. citronsaft

Opskrift:

Start med karrysaucen. Skær løg og bacon i terninger og svits dem på få minutter i brunet margarine på en pande. Drys karry på og lad den svitse et øjeblik, før melet blandes i, sammen med revet æble og tomatpuré. Rør bouillon og ananaslage i og lad det koge ca. 10 minutter. Smag til med salt og bland ananasstykkerne i.Skær kaninen i portionsstykker. Bland mel med salt og karry i en plasticpose. Kom kødet i plasticposen og ryst den til alt er ensartet pudret. Brun kaninstykkerne i margarine og læg dem i et ovnfast fad. Fordel karrysaucen over kødet og sæt fadet i ovnen ved 200 grader i ca. 35 minutter. pynt med æblesnitterne og server med kogte ris. Kan laves om formiddagen, sættes køligt og sættes i ovnen en god halv time før gæsterne kommer.

Kanin i dijonsennep

Opskriften er fra www.DK-kogebogen.dk

TILBEREDNINGSTID:1 TIME ANTAL PORTIONER:4 PERS.

 • 1 kanin på ca 1½ kg
 • 150 g dijonsennep
 • 200 g champignoner
 • 4-5 stk. tykke skiver bacon
 • 200 g skalotteløg
 • 3-4 fed hvidløg
 • 150 g smør
 • 2,5 dl hvidvin
 • 1 dl piskefløde
 • 0,5 stk. citron(saften derfra)
 • 1 stk. krydderbuket af persille, timian og laurbær

SPÄTZLE - Kan OGSÅ SERVERES MED RIS.

 • 4 kopper mel
 • 4 stk. æg
 • 2 kopper vand
 • 1 tsk. salt
 • Partér kaninen i passende stykker eller bed slagteren om at gøre det. Køber man kanin i supermarkedet, er den som regel skåret ud i forvejen. Stykkerne krydres med salt og peber og smøres grundigt med sennep. Det er vigtigt at bruge frisk sennep, ellers går det ud over velsmagen. Når kaninstykkerne er smurt ind, sættes de til side.
 • Derpå pilles skalotteløgene, de skal hele i retten. Champignonerne renses, og de må godt deles i halve eller kvarte alt efter størrelsen. Hvidløgsfeddene skal ikke pilles. Bacon skæres i mindre stykker. Så smelter man smørret i en gryde, gerne den sorte af støbejern, og når det er bruset af, kommer man kaninstykker, løg, hvidløg, flæsk og krydderbuket i gryden og bruner det hele ved jævn varme, mens man vender flittigt på det. Pas på ikke at stikke i kødet, så saften løber ud, og det bliver tørt.
 • Når alt er smukt brunet efter et kvarters tid, koges gryden af med hvidvinen. Tilsæt champignonerne og læg låg på gryden. Skru ned for blusset og lad retten simre videre i ca. 30 minutter. Så fiskes kaninstykker, bacon og grøntsager op, og det hele holdes varmt. Krydderbuketten smides ud, og piskefløden kommes i gryden. Lad det koge igennem og smag saucen til med citronsaft og evt. mere salt, peber og sennep.
 • Kom kanin og grøntsager tilbage i gryden, varm det igennem og server retten rygende varm. Hertil kan man servere spätzle eller en god kartoffelmos.

Spätzle

 • Kom melet i en skål, rør æg, vand og salt grundigt i. Dejen må ikke være fast, men heller ikke for flydende. Bred dejen ud (evt. ved hjælp af en kagerulle) på et melet skærebræt og "skrab" små, tynde flager ned i en gryde med kogende, saltet vand. Når de kommer op til overfladen er de færdige.
 • Vend spätzle i brunet smør inden servering

OPSKRIFT på kanin i estragonsauce med spinat:

Denne portion er til 4 personer.

1 renset hel kanin - ca. 1100-1400 g. Kaninen deles i 6-8 mindre stykker

Olie og lidt smør til for-stegning

1 tsk. økologisk grøntsagsbouillon eller lignende

4 dl vand

1 løg (hakket)

200 g (250 g) champignon

2 dl crèmefraiche 38%

2 spsk. hakket frisk estragon (tørret kan også anvendes)

Salt og peber

Start med at brune kødet i olie/smør i en gryde - brun begge sider af kødet.

Herefter tilsættes bouillon, vand og hakket løg og retten skal simre-koge i 1 time.

Efter 45 min tilsættes skiveskåret champignon og hakket estragon og salt og peber.

Når retten har simre-kogt i 1 time tilsættes cremefraiche og deres røres samtidig i

retten. Cremefraichen vil jævne retten, hvis du ønsker yderligere jævning tilsættes

det på sædvanlig vis.

Du kan vælge at servere friske, skyllede spinatblade til retten eller du kan vende

spinaten i den varme ret (spinaten vil så "falde sammen" men vil have et godt "look" og

smage skønt). Jeg er selv tilhænger af den sidste idé.

Servér med kartofler og nyd kaninen.

Opskriften er fra www.pigenpaastigen.dk

OPSKRIFTER - HEL GÅS

Lidt inspiration til lækkert tilbehør og 

tilberedning af gås

Langtidsstegt gås

Vi anbefaler langtidsstegning. Det giver et suverænt lækkert resultat. Mørt og saftigt kød.

Der findes mange gode og spændende opskrifter på internettet. Via nedenstående links kan du få forslag og tips til tilberedningen af din økologiske gås.

Gås fra Trivselsgården
Gås fra Trivselsgården
https://www.valdemarsro.dk/gaasesteg-opskrift/
https://fjordrejen.dk/?p=8699

Tilbehør - kolde og varme rødkålssalater 

Rødkålssalat med frugter, 4 pers. (kold)

300 g rødkål

250 g. blegselleri

200 g. stenfri druer

evt. 100 g. tørrede dadler

150 g. rød eller grøn æble

50 g. valnødder

Dressing

3 spsk. friskpresset appelsinsagt

skal af ½ appelsin - brug juliennekniv til at lave fine tynde strimler appelsinskral.

1 spsk. flydende honning

2 tsk. æblecidereddike

salt og peber

Rødkålen snittes fint. Blegselleri (uden blade) snittes fint. Druerne halveres - i kvarte, hvis de er store. Æbler skæres i tern (lad bare skrællen blive på, hvis den er fin) . Dadler udstenes og skæres i mindre stykker. Valnødder ristes på en tør, hed pande, og hakkes.

Bland ingredienserne til dressingen og hæld den over salaten.

Lækker sprød rødkålssalat
Lækker sprød rødkålssalat

Fennikel-pære salat (kold)

1 stor fennikel

1 pære, gerne Clara Friis

30 g valnødder

1 håndfuld tørrede tranebær

½ spsk. dijonsennep

1 tsk. honning

1 spsk. citronsaft

3 spsk. valnøddeolie eller mild olivenolie

Fennikel og pære skæres papirtyndt (gerne på et mandolinjern). Valnødder hakkes groft. Bland fennikel, pære, valnødder og tranebær i en skål. Pisk ingredienserne til dressingen sammen og vend det i salaten

Rødkål med solbærsaft og pære, 4 pers.

1 lille rødkål

½ dl. solbærsaft

1 dl. sukker

1 dl. eddike

1 pære (i både)

1 dl. Solbær (optøede)

Rødkålen snittes fint og kommes i en gryde med solbærsaft. Lad den stille og roligt falde sammen (ca. 10 min.). Kom eddike og sukker på og lad den simre i yderligere 10 min., kom herefter pære og solbær i rødkålen og lad dem lune med. Smag til med salt og peber. (Kan du ikke skaffe solbær, kan du også bruge ribs.). Server rødkålen lun.

Rødkål med tranebær og æble, 4 pers.

1 lille rødkål á 1 kg.

2 spsk. olivenolie eller gåsefedt

200 g rørsukker

4 dl. tranebærsaft eller ribssaft

150 g. friske tranebær

1 ½ - 2 dl. æbleeddike

2 æbler

salt og peber og evt. lidt ekstra sukker og æbleeddike.

Snit rødkålen i tynde strimler. Sauter rødkålen i olie ved jævn varme, ca. 3-4 min. til den er mør og falder lidt sammen. Hæld rørsukker, tranebærsaft, tranebær og æbleeddike i gryden. Kog rødkålen i 35-40 min til den er mør. Skær æbler i tern, kom dem i gryden og kog yderligere 5 min. Smag til med salt og friskkværnet peber og evt. lidt ekstra sukker og æbleeddike.

Gåsebryst - intervalstegning.

Tænd ovnen på 200 grader. Læg gåsebrystet med skindet nedad på en kold pande. Skru helt op. Når skindet er sprødt og gyldent, lægges brystet i et lille fad med skindet opad. Fadet placeres i den varme ovn i 10 minutter. Herefter tages fadet ud af ovnen og stilles på køkkenbordet, hvor gåsebrystet hviler i 10 minutter. Dernæst sættes fadet tilbage i ovnen i 10 minutter. Herefter hviler brystet igen på køkkenbordet i 10 minutter. Nu afsluttes tilberedningen med yderligere 6-8 minutter i ovnen. Gåsebrystet er nu klar til servering.

Lækkert gåsebryst
Lækkert gåsebryst